Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019
Showing posts with label ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY. Show all posts
Showing posts with label ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY. Show all posts

Wednesday, 17 January 2018

21:20

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 41

606. In a meeting of 50 boys each boy is required to shake hands with the other.
Then how many total shake hands will be there?
(a) 1230                                       (b) 1000
(c) 1250                                        (d) 1225
Answer: (d)

607. If TELEVISION is coded as NOISIVELET, then COMPUTER  will be Test of Arithmetic and Mental Ability coded as:
(a) PUTERCOM                            (b) RETUPMOC
(c) RETPUCOM                           (d) PUTERCOM
Answer: (b)

608. From 3 drums of petrol 27,33 and 45 litres respectively are to be drawn out.
What is the capacity of the measure which will allow this to be done most rapidly?
(a) 1 litre                                       (b) 3 litre
(c) 6 litre                                       (d) 5 litre
Answer: (b)

609. Three things are alike in some way. Which one of them is different?
(a) Trouser                                    (b) Shirt
(c) Turban                                      (d) Comb
Answer: (d)

610. If the diameter of a sphere is doubled, then volume is:
(a) doubled                                      (b) becomes 8 times
(c) becomes 6 times                     (d) becomes 84 times
Answer: (b)

611. Out of the following which one is a leap year?
(a) 1995                                          (b) 1998
(c) 2002                                          (d) 2008
Answer: (d)

612. Toffees are bought at a rate of 8 for one rupee. To gain 60% they must be sold at:
(a) 6 for Re.1                                      (b) 5 for Re.1
(c) 9 for Re.1                                      (d) 16 for Re.1
Answer: (b)

613. Which number will come next in the series: 64,81,100,121,___?
(a) 131                                                  (b) 181
(c) 144                                                   (d) 169
Answer: (c)

614. The value of (1-1)13:
(a) -1                                                      (b) 1
(c)  13                                                    (d) -13
Answer: (c)


615. 5,7,12,19,31,?
(a) 40                                                         (b) 50
(c) 38                                                            (d) 41
Answer: (b)

616. The average of three consecutive even number is 39.What is the sum of the
first two of these numbers?
(a) 11                                                         (b) 24
(c) 76                                                         (d) 78
Answer: (c)

617. If Sanjiv is 20th best  and 20th  worst student in the class, the number of students in the class is:
(a) 20                                                       (b) 39
(c) 40                                                        (d)   41
Answer: (b)

618. By selling an article for Rs.100, one gains Rs.10, then the gain percent is:
(a) 9%                                                           (b) 10%
(c) 10.5%                                                     (d) 10 and 1/9 %
Answer: (d)

619. If DEVIL is related to LIVED, then 3256 is related to:
(a) 2365                                                       (b) 6523
(c) 3265                                                        (d) 6532
Answer: (b)

620. H.C.F. of any two consecutive even number is:
(a) Their product                                    (b) Their sum
(c) 2                                                              (d) 1
Answer: (c)

621. When :Where :: Time: ?
(a) Reason                                                    (b) Process
(c) Length                                                     (d) Place
Answer: (d)

622. ‘B’ earns 20% more than ‘A’, ‘C’ 25% more than ‘B’ and ‘D’ 30% more than
‘C’. If D earns Rs.975, then ‘A’ earns:
(a) Rs.195                                                     (b) Rs.375
(c) Rs.487.50                                               (d) Rs.500
Answer: (d)

623. AOP,CQR,EST,GUV,?
(a) IYZ                                                             (b) HWX
(c) IWX                                                             (d) JWX
Answer: (c)

624. A car purchased for Rs.90000.  After one year if it depreciated by 30% what is the value at that time?
(a) 120000                                                       (b) 27000
(c) 63000                                                         (d)   117000
Answer: (c)

625. Select the odd one:
(a) Cockroach                                                    (b) Termite
(c) Bug                                                                  (d) Bee
21:20

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 42

626. A train of 100m length running at a speed of 72 kmph. What time will it
take to pass a man standing at the railway track?
(a) 6 seconds                          (b) 4 seconds
(c) 10 seconds                         (d) 5 seconds
Answer: (d)

627. GRAIN: TIZRM :: BRAIN:?
(a) XRIKL                                 (b) YIZRM
(c) OPRST                               (d) ASQMI
Answer: (b)

628. 25x25x25=?
(a) 15600                                 (b) 15486
(c) 16251                                 (d)  15625
Answer: (d)

629. Select the odd one:
(a) Anxiety                              (b) Worry
(c) Inhibition                           (d) Curiosity
Answer: (d)

630. 12.5% of x is 20, What is x?
(a) 120                                      (b) 160
(c) 201                                       (d) 60
Answer: (b)

631. Coal: Heat :: Wax:?
(a) Energy                                  (b) Heat
(c) Light                                       (d) Bee
Answer: (c)

632. A can finish a work in 20 days and B can do the same in 30 days.  How long
will it take together to finish the work?
(a) 10                                               (b) 15
(c) 6                                                  (d) 12
Answer: (d)

633. Select the one which is different from the other three responses:
(a) Direction                                    (b) Compass
(c) Needle                                         (d) Magnet
Answer: (a)

634. Cube root of 729:
(a) 9                                                     (b) 7
(c) 13                                                   (d) 3
Answer: (a)


635. Ramesh and Manesh play hockey and football.  Mahesh and Suresh play
football and cricket. Then who does not play cricket?
(a) Suresh                                         (b) Mahesh
(c) Suresh or Mahesh                    (d)  Ramesh
Answer: (d)

636. What is the cube root of 1728?
(a) 12                                                     (b) 21
(c) 15                                                     (d) 17
Answer: (a)

637. A and B are standing at place P they start moving in the opposite directions at the speed of 5kmph and 4 kmph respectively.  What will be the distance between them after 3 hours?
(a) 3km                                                (b) 21km
(c) 27km                                              (d) 18 km
Answer: (c)

638. Express 30 paise as the percentage of Rs.6:
(a) 5%                                                         (b) 6%
(c) 7%                                                        (d) 4%
Answer: (a)

639. FGHI: KLMN :: BCDE:?
(a) HGIJ                                                      (b) ZIYX
(c) JKLM                                                    (d) GHIJ
Answer: (d)

640. Which of these is a leap year?
(a) 1774                                                   (b) 1886
(c) 1922                                                   (d) 2028
Answer: (d)

641. Rectangle : Square:: Ellipse:?
(a) Sphere                                                  (b) Parallelogram
(c) Circle                                                    (d) Parabola
Answer: (c)

642. Which is the only number that represents the perimeter and area of same square?
(a) 12                                                         (b) 10
(c) 4                                                              (d) 16
Answer: (d)

643. Arrange the following is systematic order: 1. Frog 2.Eagle 3.Grasshopper
4. Snake 5.Grass
(a) 3,4,2,5,1                                              (b) 1,2,5,2,4
(c) 5,3,1,4,2                                               (d) 5,3,4,2,1
Answer: (c)

644. The place value of ‘5’ in 654789:
(a) 2                                                            (b) 700
(c) 4000                                                    (d)  50000
Answer: (d)


645. Atom: Molecule :: Cell:?
(a) Organism                                          (b) Phone
(c) Battery                                               (d) Nucleus
Answer: (a)

646. The breadth of a rectangle is one half of its length.  If the perimeter is 30m what is the length?
(a) 5m                                                           (b) 10m
(c) 4m                                                           (d) 12m
Answer: (b)

647. LEMON: OVNLM :: MELON:?
(a) NVOML                                              (b) LMNOV
(c) NVOLM                                                (d) NVLOM
Answer: (c)

648. n+n+n-1= 98. What is the value of n squared?
(a) 1000                                                  (b) 1031
(c) 1010                                                    (d) 1089
Answer: (d)

649. Which is the odd one?
(a) Gujarati                                        (b) Oriya
(c) Urdu                                               (d) Magadhi
Answer: (d)

650. A man deposits Rs.500 in a bank. If he receives Rs.1000 after 8 years, what is the rate of interest?
(a) 10%                                                (b) 12.25%
(c) 12.5%                                             (d) 11.5%
21:20

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 43

651. 1% of 6% of a number is 0.036.
(a) 50                                    (b) 60
(c) 70                                   (d) 80
Answer: (b)

652. Which word cannot be formed using the letters of the word ‘TRANQUILITY’:
(a) TRIANGLE                               (b) TRAIN
(c)QUIT                                          (d) TRINITY
Answer: (a)

653. First class train fare from Bangalore to Hyderabad is Rs.7415 and second class train fare for the same is Rs.5932.  What is the ratio of second class to first class fare?
(a) 5:16                                               (b) 4:33
(c) 4:5                                                 (d) 5:41
Answer: (c)

654. Complete the series: 2,7,24,77,____
(a) 233                                                (b) 238
(c) 254                                                (d) 214
Answer: (b)

655. If A:B=3:5, B:C=4:7, then A:B:C=
(a) 6:9:14                                      (b) 3:5:7
(c) 12:20:21                                  (d) 12:20:35
Answer: (d)

656. Find the smallest organism among the following by rearranging the letters:
(a) NOBIS                                        (b) NETIKT
(c) IRGAFFE                                  (d) USEOM
Answer: (d)

657. Mr.Ahuja gave 30% of his money to his wife, half of the remaining to his daughter and rest was distributed among five sons equally.  If each son received Rs.14000 what was the total amount he had?
(a) Rs.200000                                       (b) Rs.10000
(c) Rs.175000                                      (d) None of these
Answer: (a)

658. Complete the series: NAZ,OBY,PCX,?
(a) QCX                                               (b) RDW
(c) QDW                                              (d) QBW
Answer: (c)

659. If the ratio of the perimeters of two squares is 1:2.  What is the ratio of their areas?
(a) 1:8                                                    (b) 1:4
(c) 1:2                                                   (d) None of these
Answer: (b)


660. Complete the series:  2,5,10,17,26,___
(a) 35                                                   (b) 36
(c) 37                                                     (d) 40
Answer: (c)

661. Krishna is two years older than Gopan. The age of Gopan is twice that of Mohan. The total age of the three is 27.  What is the age of Gopan?
(a) 7 years                                                (b) 9 years
(c) 10 years                                              (d) 5   years
Answer: (c)

662. What is the angle between hour hand and minute hand of a clock when the time is 1p.m.?
(a) 30degree                                                  (c) 29 degrees
(b) 31 degree                                                 (d) 30.5degree
Answer: (a)

663. What is the difference between compound interest at 10% and simple interest at 10% of Rs one lakh at the end of two years?
(a) 5000                                                  (b) 1100
(c) 10000                                              (d) 1000
Answer: (d)

664. If 12 is related to 72, in the sameway 24 is related to:
(a) 6                                                              (b) 288
(c) 48                                                            (d) 96
Answer: (b)

665. The average of 3 numbers is 77.  If the first number is twice the second number and the second number is twice the third number. Find the first number:
(a) 132                                                          (b) 66
(c) 154                                                          (d) 33
Answer: (a)

666. EARTH: RTHEA :: HEART:?
(a) ARTHE                                                  (b) RTHEA
(c) EHRTA                                                    (d) AERTH
Answer: (a)

667. The average of 7 papers is 30.  The average of first four papers is 30. The
average of last four papers is 37.5.  What is the marks of the fourth paper?
(a) 50                                                            (b) 60
(c) 52                                                            (d) 40
Answer: (b)

668. The next term in the series: AJS,CLU,ENW,?
(a) FOX                                                         (b) GPY
(c) HQZ                                                        (d) FPZ
Answer: (b)

669. In a transaction, a broker earns Rs.8.  If the brokerage is 1/8%, then the stock purchased is worth Rupees:
(a) 2800                                                       (b) 3000
(c) 6400                                                       (d) 6600
Answer: (c)


670. Which is different from others?
(a) Mango tree                                           (b) Jack fruit tree
(c) Teak                                                          (d) Cashew nut tree
Answer: (c)

671. The present average age of a family of members is 36 years.  If the present age of the youngest member of the family be 12 years, the average age of the family at the birth of the youngest member was:
(a) 48                                                       (b) 40
(c) 32                                                          (d) 24
Answer: (d)

672. Complete the series: 2,5,11,23,------__,95,191
(a) 44                                                          (b) 46
(c) 47                                                           (d) 48
Answer: (c)

673. If the length of a rectangular field is 48 metres more than its breadth and the perimeter of the field is 800m, what is the area of the field in sq.m?
(a) 39424                                                 (b) 40000
(c) 31376                                                 (d) cannot be determined
Answer: (a)

674.  ‘SCRIPT’ is coded as ‘TCQIQT’. What is the code for ‘DIGEST’?
(a) TIHETT                                                 (b) EIFETT
(c) EIHETT                                                 (d) EIFERT
Answer: (b)

675. 40% of a tank is full. When 50 litres of water is taken out, the tank becomes empty.  What is the capacity of the tank?
(a) 250 litres                                         (b) 125 litres
(c) 100 litres                                         (d) 50 litres
Answer: (b)
<Next><01,...., 3536373839404142, 43, 4445>


6. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
7. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS