Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019
Showing posts with label Quantitative Aptitude. Show all posts
Showing posts with label Quantitative Aptitude. Show all posts

Saturday, 13 January 2018

19:48

Quantitative Aptitude -6

76. A car travels from A to B in 50 kmph and B to A in 30 kmph.  What is the average speed of the car in whole journey?
(a) 40 (b) 35.5
(c) 37.5 (d) 36.5
Answer: (c)

77. 10 men can complete a piece of work in 8 days. In how many days can 16 men complete that work?
(a) 4 (b) 5
(c) 6 (d) 7
Answer: (b)

78. Average of five consecutive odd numbers is 95. What is the fourth number in the descending order?
(a) 91 (b) 95
(c) 97 (d) 93
Answer: (d)

79. The difference between the squares of two numbers is 65 and the difference between the numbers is 5.  Which is the larger number?
 (a) 9 (b) 12
(c) 11 (d) 10
Answer: (a)

80. What is the cost price of an article if it is sold at 20% profit by giving a 20% discount on the given marked price of Rs.1200?
 (a)Rs.800 (b) Rs.960
(c) Rs.1020 (d) Rs. 860
Answer: (a)

81. The sum of one half, one third and one fourth of a number exceeds the number by 10. The number is:
(a) 430 (b) 220
(c) 60 (d) 120
Answer: (d)

81. In order to keep the product of two numbers constant, what percentage should one be diminished if the other increases by 25%?
(a) 25% (b) 20%
(c) 5% (d)1/5%
Answer: (b)

83. One seventh of a number is 39.  What will be 56% of that number?
(a) 164.66 (b) 152.88
(c) 178.22 (d) 182.44
Answer: (b)

84. 71% of a number is more than its 46% by 120. What is the 30% of that number?
(a) 160 (b) 150
(c) 148 (d) 144
Answer: (d)

85. A work can be completed in 12 days by 25 people. After working for 4 days, 5 people left the work and the remaining people completed the work. The total number of days to complete the work is:
(a) 13 (b) 14
(c) 16 (d) 17
Answer: (b)

86. The length of a rectangle is 25cms more than twice of its breadth. If the length of the rectangle is 85cms what is the area of the rectangle?
(a) 2324 (b) 2505
(c) 2550 (d) 2540
Answer: (c)

87.  A sum of money is divided among P,Q,R and S in the ratio 3:2:1:4 respectively.  If the entire sum of money divided is Rs.2850 more than the
shares of R and S together, find the share of P?
(a) Rs.2810 (b) Rs.1710
 (c) Rs.2120 (d) Rs.1050
Answer: (b)

88. Kamala got married 6 years ago.  Today her age is 1.25 times her age at the time of her marriage.  Her son’s age is 1/10 times her present age. What is her son’s age?
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Answer: (b)

89. A sum of Rs. 10980 is to be divided amongst A,B and C in the ratio 7:3:5 respectively.  What is the sum of B’s and C’s share?
(a) Rs. 5685 (b) Rs. 5865
(c) Rs. 5897 (d) Rs.  5856
Answer: (d)

90. The ratio between two numbers is 2:5.  Their sum is 133.  The small number is:
(a) 38 (b) 95
(c) 28 (d) 65
Answer: (a)

91. A person got Rs. 11700 as salary including 30 % D.A. What is his basic pay?
(a) 7000 (b) 9100
(c) 9000 (d) 9200
Answer: (c)

92. A dealer marks his goods at 40% above cost price and allows a discount of 20% on the marked price.  The dealer has a :
(a) loss of 20% (b) gain of 25%
(c) loss of 12% (d) gain of 12%
Answer: (d)

93. How much time will it take for an amount of Rs.1250 to yield Rs.300 as interest at 6% per annum of simple interest?
(a) 4 years (b) 3.5 years
(c) 4.5 years (d) 5 years
Answer: (a)

94. The sides of a square is increased 3 times. How much times will the area be increased?
(a) 6 (b) 9
(c) 3 (d) 12
Answer: (b)

95. 28% members of a certain group are married. What is the respective ratio between the married members to the number of unmarried numbers?
(a) 7:17 (b) 5:18
(c) 7:18 (d) Cannot be determined
Answer: (c)

96. Which of the following fractions is the largest?
(a) 7/10 (b) 4/5
(c) 5/7 (d) 5/6
Answer: (d)

97. A train with speed 81 kmph passes a man with 6 seconds.  Then the length of the train is:
(a) 140m (b)135 m
(c) 130m (d) 125m
Answer: (b)

98. A single person takes 3 minutes to write a letter.  If 10 a.m. to 12:00 noon, 1960 letters are to be written, how many persons to be employed for this job?
(a) 53 (b) 47
(c) 51 (d) 49
Answer: (d)

99. The compound interest of Rs.30000 at 7% per annum is Rs.4347.  The period was:
(a) 3 years (b) 4 years
(c) 2.5 years (d) 2 years
Answer: (d)

100. In an examination, 60% students are successful.  If the number of successful students was 240, find the number of unsuccessful students:
(a) 400 (b) 240
(c) 160 (d) 144
Answer: (c)
<Next Page0102030405, 06, 07, 08, 09>

YouTube Video Channel - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC SHORTLISTS -> Click here
PSC RANK LISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
19:47

Quantitative Aptitude -8

126. The average of 7 numbers is 40.  The total of the four of them is 178.  The remaining 3 numbers are in the ratio of 1:2:3.  These 3 numbers are:
(a) 17,34,51                      (b) 16,32,48
(c) 14,28,42                        (d) 13,26,39
Answer: (a)

127. If the  perimeter of a rectangle is 138m and the difference between the length and breadth is 7m.  What is the area of the rectangle in sq.m?
(a) 1216                                  (b) 1147
(c) 1184                                   (d) 1178
Answer: (d)

128. In a 10 litre mixture of acid and water, the quantity of acid is 60%.  What amount of acid to be added  to it in order to make it 75%?
(a) 6 litre                                  (b) 7 litre
(c) 8 litre                                  (d) 9 litre
Answer: (a)

129. The average age of 12 children is 8 years and the average age of 3 children among them is 11.  What is the average age of other children?
(a) 6                                         (b) 8
(c) 7                                            (d) 9
Answer: (c)

130. The owner of a gift shop charges his customer 28% more than the cost price.  If customer paid Rs.1408 for some soft toys, then what was the cost price of those soft toys?
(a) Rs.1300                                    (b) Rs.1000
(c) Rs.1200                                     (d) Rs.1100
Answer: (d)

131. Cost of 24 pens and 13 pencils is Rs.175. What is the cost of 48 pens and 26 pencils?
(a) Rs.435                                    (b) Rs.705
(c) Rs.290                                     (d) Rs.350
Answer: (d)

132. The length of a room is 2.5 times of its breadth. If the perimeter of the room is 70m, what is its area?
(a) 150                                              (b) 175
(c) 200                                               (d) 250
Answer: (d)

133. A bicycle is sold for Rs.1800 at a loss of 10%.  What is the cost price?
(a) Rs.1900                                         (b) Rs.2100
(c) Rs.2000                                          (d) Rs.2200
Answer: (c)

134. Simple interest on an amount of Rs.10000 is Rs.3000 for 2 years.  What is the compound interest accurued at same rate and same time period?
(a) Rs.3000                                         (b) Rs.2800
(c) Rs.3200                                        (d) Rs.3225
Answer: (d)

135. The enrolment of students in a school decreases from 800 to 760.  What is the percentage of decrease?
(a) 2%                                                  (b) 3%
(c) 4%                                                     (d) 5%
Answer: (d)

136. One third of one third of a number is 31. The number is:
(a) 93                                                     (b) 279
(c) 133                                                     (d) 333
Answer: (b)

137. The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the
percentage of increase in area?
(a) 25% increase                             (b) 50 % increase
(c) 25% decrease                                  (d) 50 % decrease
Answer: (b)

138. Girish purchased an article for Rs.1850 . At what price should he sell it so that 30% profit is earned?
(a) Rs.2450                                            (b) Rs.2245
(c) Rs.2405                                             (d) Rs.2425
Answer: (c)

139. The smallest among 7/10, 2/3,4/5,8/11 is:
(a) 7/10                                                   (b)  2/3
(c) 4/5                                                      (d) 8/11
Answer: (b)

140. The grandfather’s age is 4 years more than nine times of the age of the grandson.  The father’s age of 40 years is 2 years less than six times the age of his son.  The age of the grandfather is:
(a) 77 years                                            (b) 70 years
(c) 67 years                                            (d) 64 years
Answer: (c)

141. If one third of one fourth of a number is 8, then five eighth of that number is:
(a) 50                                                        (b) 80
(c) 90                                                       (d) 60
Answer: (d)

142. A plot of 715 sq.ft. is available at the rate of Rs.3850 per sq.ft.  If 40% of the total cost of the plot to be paid for booking the plot, how much is the booking amount?
 (a) 11,10,000                                        (b) 11,01,100
(c) 11,01,000                                            (d) 11,00,000
Answer: (b)

143. The average of five numbers is 49.  The average of the first and second number is 48 and of the fourth and fifth number is 28. What is the third number?
 (a) 92                                                      (b) 91
(c) 95                                                        (d) 93
Answer: (d)

144. The simple interest accrued on an amount of Rs.9530 at the end of 6 years is Rs.2859.  What is the rate of interest per annum ?
(a)5                                                                (b) 7
(c) 9                                                                (d)11
Answer: (a)

145. A vehicle travels the first 4 hours in 60 kmph and the next 4 hours in 80 kmph and the last 2 hours in 40 kmph speed. What is the average speed of the vehicle in kmph?
(a) 60                                                              (b) 70
(c) 66                                                              (d) 64
Answer: (d)

146. The average of 12 players of a team is 25 years.  If the captain’s age is included, the average is increased by one year.  The age of the captain is:
(a) 25                                                            (b) 38
(c) 36                                                             (d) 26
Answer: (b)

147. A person crosses 800 m long street in 6 minutes. What is his approximate speed in kmph?
 (a) 8                                                                (b) 6
(c) 14                                                               (d) 12
Answer: (a)

148. A can complete a work in 10 days.  While B and C complete it in 12 days and 15 days respectively.  In how many days can A,B and C together complete the work?
(a) 3                                                                    (b) 4
(c) 5                                                                      (d) 6
Answer: (b)

149. Manju spends 45% of her monthly income on food and 30% of the monthly income on transport.  The remaining Rs.4500 she saves.  What is her monthly salary?
(a) Rs.16000                                                      (b) Rs.18000
(c) Rs.16500                                                      (d) Rs.18500
Answer: (b)

150. The average weight of 5 men is 45kg.  One man of 50 kg weight is replaced by another of 40 kg weight. What is the new average of the group?
(a) 43 kg                                                           (b) 40kg
(c) 41kg                                                            (d) 45 kg
Answer: (a)
<Next Page01020304050607, 08, 09>

YouTube Video Channel - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC SHORTLISTS -> Click here
PSC RANK LISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
19:47

Quantitative Aptitude -7

101. A can do a work in 9 days.  If B is 50% more efficient to A , then in how many days can B do the same work?
(a) 13.5 (b) 4.5 (c) 6 (d) 3
Answer: (c)

102. At what range of simple interest Rs.4800 amount to Rs.6480 in a span of 7 years?
(a)5 (b) 6  (c) 3 (d) 4
Answer: (a)

103. In a school of 550 students , the ratio of boys: girls is 6:5.  How many more girls are to be admitted to make the ratio equal?
(a)50 (b) 40 (c) 150 (d) 60
Answer: (a)

104. The sides of a rectangular plot are in the ratio 5:4 and its area is equal to 500 sq.m.  The perimeter of the plot is:
(a) 80 m (b) 100 m (c) 90 m (d) 95m
Answer: (c)

105. A shopkeeper offered a discount of 10% on the labeled price and earned a profit of 26%. What would be the percentage of profit, had there been no discount?
(a) 36% (b) 40% (c) 44% (d) None of these
Answer: (b)

106. In an examination it is required to get 350 of the aggregate marks to pass.  A student gets 32% marks and is declared failed by 70 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
(a) 885 (b) 865 (c) 875 (d) Cannot be determined
Answer: (c)

107. Suma is 4 years older than Rema and 3 years younger than Uma.  If the total age of their ages is 29, what is their individual ages?
(a)10,6,13 (b) 9,13,6 (c) 11,7,14 (d) 14,9,11
Answer: (a)

108. Income tax of 10%  to be paid for annual income above Rs.160000.  If a person pays Rs.7250 as income tax, what is his annual income?
(a) 167250 (b) 72500 (c) 232500 (d) 223500
Answer: (c)






110. Indu scored 175 marks in a test and failed by 35 marks.  If the marks required to pass the exam was 35% , what was the maximum marks of the test?
(a) 700 (b) 600 (c) 500 (d) 750
Answer: (b)

111. In a school 65% are girls.  The number of boys is 427. What is the number of girls?
(a) 1220 (b) 492 (c) 793 (d) 366
Answer: (c)

112. In an office there are 4800 employees.  If 3200 of them are male, then what is the ratio of the male employees to female?
(a) 1:3 (b) 2:3 (c) 1:2 (d) 2:1
Answer: (d)

113. What will be 160% of a number whose 200% is 140?
(a) 112 (b) 130 (c) 70 (d) 163
Answer: (a)

114.The product of three consecutive numbers is 3360.  What is the least number?
(a) 17 (b) 14 (c) 13 (d) 16
Answer: (b)

115.A man sold 250 chairs and had  a gain equal to selling price of 50 chairs. His profit percentage is:
(a) 15 (b) 20 (c) 33.3 (d) 25
Answer: (d)

116.The average of five consecutive odd numbers starting with 5:
(a) 7 (b) 14 (c) 12 (d) 9
Answer: (d)

117. The average weight of 24 boys in a class of 50 students is 45 kg.  If the average weight of the girls is 35 kg, what is the average weight of the whole class?
(a) 38kg  (b) 39.8 kg  (c) 38.8 kg  (d) 39.4 kg
Answer: (b)

118.The square root of 0.3025 is:
(a) 55 (b) 0.55 (c) 0.055 (d) 5.5
Answer: (b)

119.A shopkeeper sells 60% of the chilly poweder with 10% profit and remaining with 5% profit. If he got Rs.360 as profit, what was his investment?
(a) 2160 (b) 2520 (c) 4500 (d) 3600
Answer: (c)

120.3 pumps working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days.  How many hours must 4 pumps work to empty the tank in one day?
(a) 9 (b) 10 (c) 11 (d) 12
Answer: (d)

121.In an examination, a candidate must get 33% marks to pass.  A candidate who gets 220 marks fails by 11 marks.  What is the maximum marks in the examination?
(a) 500 (b) 600 (c) 700 (d) 800
Answer: (c)

122. The ratio of spirit and water in two mixtures of spirit and water is 3:7 and 7:5 respectively. Both the mixtures are mixed together. Now the ratio of spirit and water in the new mixture is:
(a) 25:29 (b) 9:10 (c) 27:29 (d) 27:31
Answer: (c)

123.A number when divided by 361 leaves remainder 43. By dividing the same number by 19 the remainder obtained is:
(a) 4 (b) 5 (c) 1 (d) 0
Answer: (b)

124. 48 men complete a work in 16 days. If the same work is to be completed in 12 days, how many additional men is needed?
(a) 64 (b) 16 (c) 36 (d) 18
Answer: (b)

125. The area of a circle is 2464 sq.m. What will be its circumference?
(a) 132 m (b) 176 (c) 231m (d) 272 m
Answer: (b)
<Next Page0102030405, 06, 07, 0809>

YouTube Video Channel - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC SHORTLISTS -> Click here
PSC RANK LISTS -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* SCERT TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here