Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Monday, 9 October 2017

Reasoning -5

61. Ranjini travels 10km in the north, turns left and travels 4km and then again turns right and covers another 5 km and then turns right and travels another 4 km. How far is he from the starting point?
 (a) 5km (b) 10 km
(c) 15 km (d) 19 km
Answer: (c)

62.If ‘Mercury’ is ‘Neptune’, then ‘A’ is equivalent to:
(a) Z (b) P
(c) M (d) None of these
Answer: (a)


63.If the word CHAIR is written EKENX, how would the word TABLE be written in that code?
(a) VCEPJ (b) VDEPK
(c) VDFQK (d) VEGQL
Answer: (c)

64.Which one of the given responses would be ameaningful words in ascending order?
(1) Atomic age (2) Metallic age (3) Stone age (4) Alloys age
(a) 1,3,4,2 (b) 3,2,4,1
(c) 2,3,1,4 (d) 4,3,2,1
Answer: (b)

65.VXZ: JLN:: GIK:?
 (a) QSO (b) QRS
(c) OQS (d) LMO
Answer: (c)

66.In a leap year there are 53 Mondays. Which day will also be 53 in numbers in that year?
 (a) Only Sunday (b) Sunday or Tuesday
(c) Only Tuesday (d) Saturday
Answer: (b)


67.Select the related word from the alternatives:
Water: Swim:: Land:?
(a) Walk (b) Stand
(c) Sit (d) Move
Answer: (a)

68. 6,__,15,27,51,99
(a) 10 (b) 9
(c) 11 (d) 12
Answer: (b)

69.Find out the odd word:
(a) Withdrawl (b) Deduction
(c) Deposit (d) Debit
Answer: (c)

70.ABZY:CDXW :: EFVU:?
 (a) IJRQ (b) KLPO
(c) MNST (d) GHTS
Answer: (d)

71.Find out the set of numbers that does notbelong to the group for lack of common property:
(a) 22,4,5 (b) 34,4,8
(c) 37,4,9 (d) 54,4,13
Answer: (c)
72.‘Iron’ is related to ‘Solid’ in the same way as ‘Mercury’ is related to:
(a) Solid (b) Plasma
(c) Liquid (d) Vapour
Answer: (c)


73.Find the missing number:10,100,200,310,?
(a) 400 (b) 410
(c) 420 (d) 430
Answer: (d)

74.Find the odd one out:
(a) Metre (b) Kilometre
(c) Kilogram (d) Fee
Answer: (c)

75.If the word ‘PEARL’ is written as ‘MBXOI’, then how the word ‘DIAMOND’ would be written in that code?
(a) AFXJLKA (b) AFXJKLA
(c) AFXKLNA (d) KGYKMKB
Answer: (a)
<Next Page><010203040506070809>

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- Click here
MATHS (SOLVED IN STEPS)- Click here
Quantitative Aptitude - Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a Comment