Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Wednesday, 7 March 2018

Reasoning -7


101. 4x5=30, 7x3=32,6x4=35, then 8x0=?
(a) 0 (b) 39
(c) 8 (d) 9
Answer: (d)

102. Which one of the given responses would be a meaningful order?
1. Birth 2. Death  3. Childhood  4. Infancy  5. Adolescence  6. Adulthood  7. Old age
(a) 2,6,7,5,4,3,1 (b) 1,4,3,5,6,7,2
(c) 3,6,5,7,2,1,4 (d) 5,7,6,3,2,1,4
Answer: (b)

103. The next number in the sequence:
2,9,28,65,126,___ is:
(a) 195 (b) 199
(c) 208 (d) 217
Answer: (d)

104. PNDY: QMEX:: JRSF:?
(a) KORE (b) KSTE
(c) KSRE (d) KQTE
Answer: (d)

105. Which is the missing number? 7(256)9,
5(169)8, 10(?)7
(a) 225 (b) 196
(c) 289 (d) 149
Answer: (c)

106. In a certain code ‘TRIPPLE’ is written as ‘SQHOOKD’. How ‘DISPOSE’ can
be written in that code?
(a) CHRONRD (b) CHROORD
(c) CHROMRD (d) CHROMSD
Answer: (a)

107. Select the odd one:
(a) Anxiety (b) Worry
(c) Inhibition (d) Curiosity
Answer: (d)

108. Ramu takes rest for 15 minutes after studying for one hour.  How much
time will he spend for study in four hours?
(a) 3 hours 15 minutes (b) 3 hours 45 minutes
(c) 3 hours (d) 3 hours 30minutes
Answer: (a)

109. NUMBER:UNBMRE::  GHOST:?
(a) HOGST (b) HOGTS
(c) HGOTS (d) HGSOT
Answer: (d)


110. Select the one which is different from others:
(a) Iron (b) Mercury
(c) Silver (d) Gold
Answer: (b)

111. Country: Prime Minister:: State:?
(a) Governor (b) Chief Minister
(c) Minister of State (d) None of these
Answer: (b)

112. If ‘13’ is related to ‘104’, in the same way ‘11’ is related to:
(a) 66 (b) 77
(c) 88 (d) 99
Answer: (c)

113. The time shown in the mirror image of a clock is 8.45.  What is the actual time?
(a) 9:30 (b) 1:15
(c) 2:45 (d) 3:15
Answer: (d)

114.  Ravi’s father has a son Rohit who has an aunt Laxmi who has a husband Rao whose father in law is Mohan.  What is the relation of Mohan to Ravi?
(a) Nephew (b) Grandfather
(c) Son (d) Uncle
Answer: (b)

115. Find the missing term: 34,39,46,___,70
(a) 57 (b) 48
(c) 55 (d) 59
Answer: (a)

116. What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock when the time is 10:10?
(a) 120degree (c) 117degree
(b) 115degree (d) 105degree
Answer: (b)

117. Which is different from others?
(a) Milk (b) Water
(c) Oil (d) Camphor
Answer: (d)

118. If ‘6’ is related to ‘35’, in the same way ‘7’ is related to:
(a) 48 (b) 42
(c) 34 (d) 13
Answer: (a)

119. Pointing to Raju, Usha says ‘He is the only grandchild of my father”.  How is
Usha related to Raju?
(a) Mother (b) Aunt
(c) Grandmother (d) Data inadequate
Answer: (d)


120. In a code language ‘FMPQC’ means ‘HORSE’. In will be coded as ‘ILGDC’
in the same code?
(a) INDIA (b) LODGE
(c) WORDS (d) KNIFE
Answer: (d)

121. Which one of the given responses would be a meaningful order?
(a) Honey (b) Flower (c) Bee (d) Wax
(a) b,a,d,c (b) b,c,a,d
(c) d,c,b,a (d) a,c,d,b
Answer: (b)

122. In a certain code language ‘ROAD’ is written as ‘URDG’.  How is ‘SWAN’
written in that code?
(a) UXDQ (b) VZCQ
(c) VZCP (d) VZDQ
Answer: (d)

123. Shyam was facing east. He walked 5km forward and then turning to his
right walked 3 km.  Again he turned to his right and walked 4 km.  After this he turned back.  Which direction was he facing at that time?
(a) East  (b) West
(c) North (d) South
Answer: (a)

124. If 5+3=16, 7+3=40,then  9+3=?
(a) 50 (b) 52
(c) 72 (d) 25
Answer: (c)

125. Which number is different from others?
(a) 256 (b) 45
(c) 625 (d) 400
Answer: (b)
<Next Page><0102030405, 06, 07, 0809>

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- Click here
MATHS (SOLVED IN STEPS)- Click here
Quantitative Aptitude - Click here


PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment