Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Wednesday, 7 March 2018

Reasoning -6


76. In certain code ‘SOLVED’ is written as ‘LOSVDE’ . How ‘WEIGHT’ will be written in that code?
(a) EIGHTW (b) IEWGTH
(c) TIGHEW (d) WITHEG
Answer: (b)

77. Which one of the following does not belong to the group? Heavy, High,Short,
Low,Tall
(a)Heavy (b) High
(c) Short (d) Low
Answer: (a)

78. Which one of the given responses would be a meaningful words in ascending order? (1) Patient (2) Diagnosis (3) Bill (4) Doctor (5) Treatment
(a) 4,1,2,3,5 (b) 1,4,2,3,5
(c) 1,4,3,2,5 (d) 1,4,2,5,3
Answer: (d)

79. Which is different from others?
(a) (48,6) (b) (21,7)
(c) (24,3) (d) (56,7)
Answer: (b)

80. Find next in the series: QPOS, RQPT, SRQU,?
(a) TRSU (b) TRWS
(c) TSRW (d) TSRV
Answer: (d)

81. Receptionist: Office:: Hostess:?
(a) Crew (b) Host
(c) Airport (d) Aircraft
Answer: (d)

82. If 3=6, 4=7, 5=8; then 6=?
(a) 4 (b) 8
(c) 9 (d) 12
Answer: (c)

83. EGIK: LJHF:: SUWY:?
(a) ZXVT (b) LNPR
(c) MOQS (d) TVXZ
Answer: (a)

84. Unscramble the following words and find the odd one out:
(a) RIEGT (b) IOLN
(c) RTOARP (d) BIBTRA
Answer: (c)

85. Bulb: Fuse:: Life:?
(a) Rebirth (b) Death
(c) Years (d) Longevity
Answer: (b)

86. A man starts from a point and walks 2kms towards north.  He turns right and walks 3km.  Then he turns left and travels 2km. The direction now he is facing is:
(a) East (b) West
(c) South (d) North
Answer: (d)

87. If CAT is coded as DEBCUV, then DOG is equivalent to:
(a) VUCBED (b) CBEDUV
(c) EFPQHI (d) EFIJKL
Answer: (c)

88. Girija was standing next to her friend in front of a woman’s painting.  She told her friends, “I have no brothers or sisters.  This woman’s mother is my mother’s daughter”. Who was on the painting?
(a)Her  daughter (b) Her mother
(c) Herself (d) Her grand daughter
Answer: (a)

89. If ‘5’ is related to ‘36’ in the same way, ‘6’ is related to:
(a) 48 (b) 50
(c) 49 (d) 56
Answer: (c)

90. Find the next term in the series:
KPA,LQB,MRC,NSD,.......
(a) OET (b) OTE
(c) TOE (d) EOT
Answer: (b)

91. Minu in an evening was standing facing a pole. If her shadow is to her left, which direction she was facing?
(a) North (b) South
(c)  West (d) East
Answer: (b)

92. P is Q’s brother.  R is Q’s mother.  S is R’s father.  T is S’s mother.  How is P related to T?
(a) Grand-daughter (b) Great-Grandson
(c) Grandson (d) Grandmother
Answer: (b)

93. Find out the odd set:
(a) ABZY (b) BCYX
(c) CDVW (d) DEWV
Answer: (c)

94. Peace: Chaos:: Creation:?
(a) Build (b) Construction
(c) Destruction (d) Manufacture
Answer: (c)

95. Life: Death:: Beginning: ?
(a) Era (b) End
(c) Time (d) Commerce
Answer: (b)

96. Which one of the given responses would be a meaningful words in ascending order? 1. Cure 2. Doctor 3. Disease  4.Diagnosis 5. Medicine
(a) 2,4,3,5,1 (b) 3,2,4,5,1
(c) 4,2,3,5,1 (d) 4,3,2,1,5
Answer: (b)

97. Select the one which is different from others:
(a) Carbon (b) Graphite
(c) Diamond (d) Gold
Answer: ()

98. If SMART is coded as TNBSU then
PENCIL is equivalent to:
(a) QRAMJ (b) TFORLM
(c) QICNEM (d) QFODJM
Answer: (d)

99. A man walks 30m towards south. Then turning to his right , he walks 30m. Then turning to his left, he walks 20m, again he turns to his left and walks 30m.  How far is he from the initial position?
(a) 20m (b) 30m
(c) 60m (d) None of these
Answer: (a)

100. Find the odd one out from the given alternatives:
(a) Insurance (b) Provident Fund
(c) Salary (d) Shares
Answer: (c)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09>

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- Click here
MATHS (SOLVED IN STEPS)- Click here
Quantitative Aptitude - Click here


PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment