Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Wednesday, 7 March 2018

Reasoning -9


151. Man: Walk:: Snake:?
(a) Swim (b) Bite
(c) Crawl (d) Run
Answer: (c)

152. A,B,C,D,E,F and G are sitting in a line facing the  east.  C is the immediate right of D.  B is at one of the extreme ends and has E as his neighbor.  G is between E and F. D is sitting third from the south end.  Who are the persons sitting at the extreme ends?
(a) A and E (b) A and B
(c) F and B (d) C and D
Answer: (b)

153. The age of father is twice that of his son’s at present age.  After 5 years the sum of their ages will be 85.  How old are they now?
 (a) 40,20 (b) 46,23
(c) 60,30 (d) 50,25
Answer: (d)

154. Find the word that cannot be formed from the letters of the word
‘PHOTOSYNTHETIC’?
 (a) THOSE (b) SCENT
(c) PRONE (d) COTTON
Answer: (c)

155. Select the one which is different from others:
(a) 49 (b) 140
(c) 112 (d) 97
Answer: (d)

156. There are nine identical balls among which eight are of same weight but the rest is marginally heaviter.  The minimum number of time a common balance should be used to identify the heavier ball is:
(a) twice (b) four times
(c) three times (d) once
Answer: (c)

157. 480,?,24,8,4
(a) 98 (b) 96
(c) 104 (d) 88
Answer: (b)

158. Arrange the following in proper order:
1.University 2.Nursey 3. High School 4.College
(a) 1,2,3,4 (b) 3,2,4,1
(c) 2,3,4,1 (d) 2,4,3,1
Answer: (c)

159. Select the odd word:
(a) Grief (b) Sorrow
(c) Smile (d) Weep
Answer: (c)

160. Ramesh drives his car 4km to the east, then takes left turn and drives 6km. He again turns to his left hand side and travels 4km. How many km is Ramesh away from his starting place?
(a) 6km (b) 10km
(c) 4 km (d) 14km
Answer: (a)

161. Poles: Magnet:: _____: Battery
(a) Cells (b) Power
(c) Terminals (d) Energy
Answer: (c)

162. In a certain code METAPHOR is written as 53246719.  The n the code for
PHOTOMETER is:
(a) 1215323967 (b) 6712153239
(c) 6712253239 (d) 6712123593
Answer: (b)

163. If HKUJ means FISH, what does UVCD mean?
(a) STAR (b) STAB
(c) STAL (d) STAK
Answer: (b)

164. Dog: Rabies:: Mosquito:?
(a) Plague (b) Death
(c) Malaria (d) Sting
Answer: (c)

165. 50 men can dig 40 holes in 30 days.  How long will 25 men take to dig 20 holes?
(a) 15days (b) 22.5 days
(c) 30 days (d) 45 days
Answer: (c)

166. Mohini went to cinema nine days ago.  She goes to movies only on Thursday.  What day of the week is today?
(a) Saturday (b) Thursday
(c) Sunday (d) Tuesday
Answer: (a)

167. ACE: GIK:: MOQ:?
(a) SUW (b) STU
(c) STW (d) SVW
Answer: (a)

168. Distil is related to Whiskey in the same way as Brew is related to:
(a) Ferment (b) Gin
(c) Beer (d) Sugar
Answer: (c)

169. If in a language ‘INDIA’ is coded as ‘JMEHB’, then in that language ‘SOURAV’ is coded as:
(a) TQVPBU (b) TNVQBU
(c) TNTSBU (d) RPTZW
Answer: (b)

170. The total ages of Arun, Anil and Ram is 80 years.  What was the total of their ages three years ago?
(a) 71 (b) 72
(c) 74 (d) 77
Answer: (a)

171.Six boys are quite identical to look at, but only one of them is less in weight.  It is to be identified using the balance minimum number of times.  What is that minimum number of using the balance?
(a) Once (b) Two times
(c) 3times (d) More than three times
Answer: (b)

172.If GOLD is written as IQNF, how WIND can be written in that code?
(a) YKPF (b) XJOE
(c) VHMC (d) DNIW
Answer: (a)

173.House: Room:: World:?
(a) Land (b) Nation
(c) Sun (d) Air
Answer: (b)

174.ABIC,EBOD,IBUE,?,UBEG: Which will
replace the question mark?
(a) IBAF (b) OBAH
(c) OBAF (d) OBUF
Answer: (c)

175.Select the one which is different from others:
(a) Pen (b) Crayon
(c) Eraser (d) Pencil
Answer: (c)
<Next Page><010203040506070809>

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- Click here
MATHS (SOLVED IN STEPS)- Click here
Quantitative Aptitude - Click here


PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment