Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Monday, 9 October 2017

Quantitative Aptitude -2

16. Ajith  buys an article with a discount of 25% on its  marked price.  He makes a profit of 10% by selling it at Rs.660. The marked price of the article was:
 (a) Rs.600 (b) Rs.700
(c) Rs.800 (d) Rs.685
Answer: (c)

17. A man sold an article at a loss of 5%. Had he sold it at a gain of 10%, he
would have fetched Rs.525 more. What is the cost price of the article?
(a) Rs.2000 (b) Rs.3000
(c) Rs.3500 (d) Rs.4500
Answer: (c)
           


18. The sum of 20% of a number and three fourths of the same number is 361.  What is the 10% of that number?
(a) 32  (b) 38   (c) 40   (d) 42
Answer: (b)

19. The average age of the husband and wife who were married 7 years ago was 25 years then.  The average age of the family including the husband, wife and child born during the interval is 22 years.  How old is the child now?
(a) 2 years (b) 4 years
(c) 6 years (d) 8 years
Answer: (a)

20. The milk and water in a mixture are in the ratio 7:5.  When 15 litres of water are added to it, the ratio of milk and water in the new mixture becomes 7:8. The total quantity of water in the new mixture is:
(a) 35 litres (b) 40 litres
(c) 60 litres (d) 96 litres
Answer: (b)


21. What number to be subtracted from both the terms of the ratio 15:9, so as to make it 3:4?
(a) 2   (b) 4    (c) 3   (d)5
Answer: (c)

22. Of the three numbers , the first is three times the second and the third is 5
times the first. If the average of the three numbers is 57, the difference between  the largest and the smallest number is:
(a) 9   (b) 18   (c) 126   (d) 135
Answer: (c)

23. A can do a work in 21 days.  B is 40% more efficient than A.  The number of days required for B to finish the same work alone is:
(a)  10  (b) 12  (c) 15   (d) 18
Answer: (c)

24. A washing machine is sold at a discount of 30%. If a man buys it for
Rs.6,580, its last price is:
(a) 9400  (b) 6990 (c) 7500 (d) 8600
Answer: (a)

25. In a library 30% books are English books and 10 % are Hindi books. If
the remaining 3600 books are in Malayalam what is the total number of books in that library?
(a) 12000  (b) 1000 (c) 6000 (d) 5000
Answer: (c)


26. The ratio of the length and breadth of a rectangular field is 2:1. The area of
the field is 72 sq.cm. What is the length of the field?
(a) 12m  (b) 9m  (c) 16m  (d) 10m
Answer: (a)

27. The length and breadth of a rectangle are increased by 20% and 25%
respectively.  The increase in the area of the resulting rectangle will be:
(a) 60%  (b) 50%  (c) 40%  (d) 30%
Answer: (b)

28. A man deposits Rs.8000 in a bank at 5% compound interest.  The amount
he will get after 3 years as interest:
(a) 1300   (b) 1261(c) 1000 (d) 1250
Answer: (b)

29. If the ratio of the areas of two circles is 4:9, then the ratio of their circumference will be:
(a) 2:3  (b) 3:2  (c)  4:9  (d) 9:4
Answer: (a)

30. A cube of edge 6 cm is painted on all sides and then cut into unit cubes. The number of unit cubes with no sides painted is:
(a) 186   (b) 108  (c) 0  (d) 64
Loading...

No comments:

Post a Comment