Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Monday, 9 October 2017

Quantitative Aptitude -3

31. A train without stoppages travels at the rate of 50 kmph with stoppage travels at 45 kmph.  How many minutes the train stops on an average per hour?
(a) 6 minutes (b) 10 minutes
(c) 5 minutes (d) 8 minutes
Answer: (a)

32. The average of 11 results is 50.  If the average of the first six results is 59 and that of the last six is 42.  Then the sixth result is:
(a) 56 (b)  46 (c) 58 (d) None of these
Answer: (a)


33. Three numbers are in the ratio 1:2:3. If the sum of their squares is 126, then
the numbers will be respectively:
 (a) 1:2:3 (b) 4:8:12 (c) 2:4:3 (d)3:6:9
Answer: (d)

34. A shopkeeper sells his goods at 15% discount. The marked price of an article whose selling price is Rs.629 is:
(a) 740  (b) 704 (c) 700  (d) 614
Answer: (a)

35. In a shop, shirts are usually sold at 40% above cost price.  During a sale, the shopkeeper offers a discount of 10 % off the usual selling price.  If he manages to sell 72 shirts for Rs.13,608 then his cost price per shirt in Rs. is:
(a) 210  (b) 150 (c) 149 (d) 125
Answer: (b)

36. Entry fee in an exhibition was Re. 1. Later this was reduced by 25% which
increased the sale by 20%.  Find the percentage of increase in the number
of visitors:
 (a) 54  (b) 57  (c) 60 (d) 66
Answer: (c)


37. The length of a rectangle is 2 cms less than its breadth. If the perimeter of the rectangle is 12cms. What is its area?
(a) 16 sq.cm (b) 22 sq.cm
(c) 6 sq.cm (d) 8 sq.cm
Answer: (d)

38. On selling an article for Rs.700, the loss is 20%.  To make a profit of 20%,
the article must be sold at:
(a) Rs.1050 (b) Rs.850
(c) Rs.1075 (d) Rs.875
Answer: (a)

39. If 5% more is gained by selling an article for Rs.350 than by selling it for
Rs.340, then the cost of the article in rupees is:
(a) 50  (b) 160 (c) 200 (d) 225
Answer: (c)

40. A bullock cart travels 24 km in 3 hours and a train travels 120 km in 2 hours. The ratio of their speeds will be:
(a) 2:15 (b) 1:6 (c) 1:10 (d) 3:11
Answer: (a)


41. The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole to 65%. If the first and second sellers earned 20% and 25% respectively, the profit earned by the third seller is:
(a) 20% (b) 15% (c) 10% (d) 5%
Answer: (c)

42. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37:39 respectively.  The average
number of ducks and frogs in the pond is 152.  What is the number of frogs in
the pond?
(a) 148  (b) 152  (c) 156  (d) 144
Answer: (c)

43. There is a meal for 120 men or 200 children.  150 children have taken the
meal.  How many men will be catered with the remaining meal?
(a) 50  (b) 40  (c) 30  (d) 20
Answer: (c)

44. If the cost of 2/3rd  of an object is Rs.2200, then what is the cost of its 3/11th  part?
(a) 900 (b) 400 (c) 1800 (d) 2700
Answer: (a)

45. If the volume of a sphere is divided by its surface area, the result is 27 cm.
The radius of the sphere will be:
(a) 9cm  (b) 27 cm (c) 81 cm (d) 24 cm
Loading...

No comments:

Post a Comment