Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Monday, 9 October 2017

Quantitative Aptitude -5

61. The length of a rectangle is 25cms more than twice of its breadth. If the length of the rectangle is 85cms what is the area of the rectangle?
(a) 2324 (b) 2505
(c) 2550 (d) 2540
Answer: (c)

62.  A sum of money is divided among P,Q,R and S in the ratio 3:2:1:4 respectively.  If the entire sum of money divided is Rs.2850 more than the
shares of R and S together, find the share of P?
(a) Rs.2810 (b) Rs.1710
 (c) Rs.2120 (d) Rs.1050
Answer: (b)


63. Kamala got married 6 years ago.  Today her age is 1.25 times her age at the time of her marriage.  Her son’s age is 1/10 times her present age. What is her son’s age?
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Answer: (b)

64. A sum of Rs. 10980 is to be divided amongst A,B and C in the ratio 7:3:5 respectively.  What is the sum of B’s and C’s share?
(a) Rs. 5685 (b) Rs. 5865
(c) Rs. 5897 (d) Rs.  5856
Answer: (d)

65. The ratio between two numbers is 2:5.  Their sum is 133.  The small number is:
(a) 38 (b) 95
(c) 28 (d) 65
Answer: (a)

66. A person got Rs. 11700 as salary including 30 % D.A. What is his basic pay?
(a) 7000 (b) 9100
(c) 9000 (d) 9200
Answer: (c)


67. A dealer marks his goods at 40% above cost price and allows a discount of 20% on the marked price.  The dealer has a :
(a) loss of 20% (b) gain of 25%
(c) loss of 12% (d) gain of 12%
Answer: (d)

68. How much time will it take for an amount of Rs.1250 to yield Rs.300 as interest at 6% per annum of simple interest?
(a) 4 years (b) 3.5 years
(c) 4.5 years (d) 5 years
Answer: (a)

69. The sides of a square is increased 3 times. How much times will the area be increased?
(a) 6 (b) 9
(c) 3 (d) 12
Answer: (b)

70. 28% members of a certain group are married. What is the respective ratio between the married members to the number of unmarriednumbers?
(a) 7:17 (b) 5:18
(c) 7:18 (d) Cannot be determined
Answer: (c)

71. Which of the following fractions is the largest?
(a) 7/10 (b) 4/5
(c) 5/7 (d) 5/6
Answer: (d)

72. A train with speed 81 kmph passes a man with 6 seconds.  Then the length of the train is:
(a) 140m (b)135 m
(c) 130m (d) 125m
Answer: (b)


73. A single person takes 3 minutes to write a letter.  If 10 a.m. to 12:00 noon, 1960 letters are to be written, how many persons to be employed for this job?
(a) 53 (b) 47
(c) 51 (d) 49
Answer: (d)

74. The compound interest of Rs.30000 at 7% per annum is Rs.4347.  The period was:
(a) 3 years (b) 4 years
(c) 2.5 years (d) 2 years
Answer: (d)

75. In an examination, 60% students are successful.  If the number of successful students was 240, find the number of unsuccessful students:
(a) 400 (b) 240
Loading...

No comments:

Post a Comment