Breaking

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Monday, 9 October 2017

Quantitative Aptitude -4

46. Five years ago, the average age of P and Q was 25.  The average age of
P,Q and R today is 25.  The age of R after 5 years will be:
(a) 15  (b) 20  (c) 40  (d) 35
Answer: (b)

47. What is the least number that is to be added to 11880, to make it a perfect
square?
(a) 16   (b) 81  (c) 120  (d) 1
Answer: (d)


48. A truck covers a distance of 300 km in 5 hours.  If the speed of a car is 15
kmph more than that of the truck, in how many hours can the car cover a
distance of 450 km?
(a) 6  (b) 5  (c) 7.5  (d) 8
Answer: (a)

49. In order to pass an examination, a student is required to get 35% out of
the maximum marks. Sunitha got 180 marks and was declared failed by 5%
of the maximum marks.  What are the aggregate marks to pass?
(a) 210  (b) 270  (c) 280  (d) 300
Answer: (a)

50. A man rows 40km upstream in 8 hours and a distance of 36km downstream in 6 hours.  Then the speed of the stream is:
(a) 0.5km/hr (b) 1.5km/hr
(c) 1km/hr (d) 3km/hr
Answer: (a)


51. A car travels from A to B in 50 kmph and B to A in 30 kmph.  What is the average speed of the car in whole journey?
(a) 40 (b) 35.5
(c) 37.5 (d) 36.5
Answer: (c)

52. 10 men can complete a piece of work in 8 days. In how many days can 16 men complete that work?
(a) 4 (b) 5
(c) 6 (d) 7
Answer: (b)


53. Average of five consecutive odd numbers is 95. What is the fourth number in the descending order?
(a) 91 (b) 95
(c) 97 (d) 93
Answer: (d)

54. The difference between the squares of two numbers is 65 and the difference between the numbers is 5.  Which is the larger number?
 (a) 9 (b) 12
(c) 11 (d) 10
Answer: (a)

55. What is the cost price of an article if it is sold at 20% profit by giving a 20% discount on the given marked price of Rs.1200?
 (a)Rs.800 (b) Rs.960
(c) Rs.1020 (d) Rs. 860
Answer: (a)

56. The sum of one half, one third and one fourth of a number exceeds the number by 10. The number is:
(a) 430 (b) 220
(c) 60 (d) 120
Answer: (d)

57. In order to keep the product of two numbers constant, what percentage should one be diminished if the other increases by 25%?
(a) 25% (b) 20%
(c) 5% (d)1/5%
Answer: (b)


58. One seventh of a number is 39.  What will be 56% of that number?
(a) 164.66 (b) 152.88
(c) 178.22 (d) 182.44
Answer: (b)

59. 71% of a number is more than its 46% by 120. What is the 30% of that number?
(a) 160 (b) 150
(c) 148 (d) 144
Answer: (d)

60. A work can be completed in 12 days by 25 people. After working for 4 days, 5 people left the work and the remaining people completed the work. The total number of days to complete the work is:
(a) 13 (b) 14
(c) 16 (d) 17
Loading...

No comments:

Post a Comment